Класическа приказка с множество илюстрации

Меки корици, 12 страници

3.99 лв.

13 налични

Кол.

Icon Попитайте ни
Код: 9786197378948

Описание

Така започва приказката за “Дядовата ръкавичка”:

“Тръгнал дядо за Златица, изгубил свойта ръкавичка. Там играла на поляна Малка мишчица Гризана, ръкавичката видяла и на топличко се свряла.”

Книжката е напечатана върху 12 луксозни страници, като е изпъстрена с илюстрации на художника Христо Димитров.

За Елин Пелин:

Димитър Иванов Стоянов (роден на 18 юли 1877 г. (стар стил) в с. Байлово, починал на 3 декември 1949 г. в София), по-известен под псевдонима Елин Пелин, е български писател. Централно място в творчеството му заема описанието на българското село, това е и причината да го наричат „певец на българското село“.

Елин Пелин започва да пише още докато е ученик на село. През 1895 г. обнародва първите си творби: в сп. „Войнишка сбирка“ разказа „Мило е отечеството“, в ученическото списание „Извор“ разказа „На майчин гроб“, стихотворенията „Зима“ и „Привет“. Под стихотворението „Тихи тъги“ (ноември 1897), отпечатано в сп. „Български преглед“, за пръв път се подписва с псевдонима Елин Пелин. В младежките си години се увлича повече от поезията. В зрялото си творчество се насочва към разказа и повестта, като продължава да пише детски и хумористични стихотворения.

Елин Пелин е един от най-големите художници на българското село, майстор на късия разказ в българската литература, създател на галерия ярки, незабравими образи, много от които са вдъхновени от неговите съселяни от Байлово, близки и познати. Опознал в детайли селския бит и душевност, зад идиличното и битовото открива определени социални тенденции и написва първите си зрели разкази: Напаст Божия, Ветрената мелница, На оня свят, Гост, Андрешко, „Пролетна измама“.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Дядовата ръкавичка – Любими детски приказки“